Hou het netjes !

‘Ik fiets proper’ is een campagne van Grinta!, de Vlaamse Wielrijdersbond en Wielerbond Vlaanderen en wil de fietser aanzetten om proper(der) te fietsen. Proper fietsen betekent verkeersveilig/hoffelijk fietsen, gezond/dopingvrij fietsen en milieuvriendelijk fietsen. En graag mét een fietshelm op het hoofd!

= ik fiets verkeersveilig
Ik fiets op de openbare weg zoals het hoort, zonder de verkeersregels aan mijn laars te lappen of andere weggebruikers in gevaar te brengen. Ik ben geen ‘wielerterrorist’ maar fiets hoffelijk en verkeersveilig. En ik zet ‘m (een fietshelm) op m’n kop!

= ik fiets milieuvriendelijk
Bij het fietsen gooi ik géén afval (verpakkingen van sportvoeding, binnenbanden, …) op de openbare weg. Ik hou alle afval bij en dump het in een prullenmand of hou het bij tot thuis. Ik wil fietsen op nette wegen.

= ik fiets gezond
Prestatiebevorderende middelen die worden gedefinieerd als ‘doping’ zijn niet aan mij besteed. Ik fiets clean. Meer informatie over doping en het dopingreglement vind je op www.dopinglijn.be.

Fiets jij ook proper? Signeer dan het charter op www.ikfietsproper.be!

Wie fietst (is het nu een wielrenner of een wielertoerist) krijgt het vandaag soms hard te verduren. Dan hebben we het niet alleen over de reacties na een nieuw dopinggeval in het peloton. Wielertoeristen worden ook met een scheef oog bekeken voor de rommel op de openbare weg tijdens toertochten of na zondagse ritjes. Of ze worden gebrandmerkt als ‘wielerterrorist’ voor onvoorzichtig fietsgedrag.