Historiek

Eerste rit
Op 17 maart 1995  spraken  een aantal kameraden, collega’s,  in de Brouwerij van Alken af om op zondag een uitstapje te doen met de fiets. Iedereen haalde hier zijn beste materiaal voor uit de kast.  5, 6 of 7-speed was toen al topmateriaal. Vitessen aan de kader,  krakende pedalen met toeplitsen,  rammelende spatborden, het kon niet op.

Het bleek geen sinecure om met een groep de weg op te gaan.   Amper buiten Alken lag de ganse groep al uit elkaar en beten er heel wat,  letterlijk en figuurlijk hun tanden stuk .
Al gauw was duidelijk dat er enige discipline aan de dag moest gelegd worden en meteen was de start gegeven van een  fietsclub.
Met de steun van toenmalig directeur Yannick Boes,  zetten een aantal collega’s de schouders onder het project.
De leden werden gegroepeerd onder een feitelijke vereniging,  er werden reglementen in elkaar geknutseld,  een outfit van Cristal werd  ter beschikking gesteld en elke zondag reed een volgwagen mee. En wat heel belangrijk was,  er mocht  één of meer pintjes gedronken worden na de rit in de brouwerij.

De Cristal-formatie liep als een trein.

Aanvankelijk was het de bedoeling om een ledenbestand op te bouwen onder de werknemers van de Brouwerij.
Onze club kreeg echter bekendheid en respect van  buitenstaanders.
Weldra werd de vraag gesteld of ook deze zich lid konden maken.
De kandidaturen stroomden binnen. De teloorgang van enkele clubs in de omgeving zorgde voor heel wat nieuwe leden.
Het kwam zelfs zo ver dat er ledenstops moesten ingevoerd worden.

De toertochten waren in die tijd in volle opmars.  De tochten van “Klavertje vier” spraken ons wel aan. Contacten werden gelegd en voor we het wisten stonden we aan de vooravond van onze eerste eigen georganiseerde toertocht.  Met  vallen en opstaan  groeide dit uit tot een groot evenement waarmee onze club zijn inkomsten kon genereren.
De CRISTAL ALKEN CLASSIC die onderdeel uitmaakt van de Heroica Classics van de Vlaamse Wielerbond.

Er wordt  ook elk jaar in eigen organisatie naar het buitenland getrokken. De ervaring van onze organiserende leden op de Franse wegen zorgen telkens voor heel wat leuke momenten en mooie fietstochten.

In het belang van de rechtszekerheid van de club werd in 2011 een VZW opgericht.

Momenteel telt onze club 66 leden, elke zon- of feestdag wordt er gereden in 2 groepen en nemen we jaarlijks deel aan een 16-tal vwb-toertochten.

Heb je interesse in onze club neem dan contact met ons op stuur ons dan een berichtje
op fietsclubcristalalken@gmail.com